Spelta (lot. Triticum spelta), arba laukiniai kviečiai, viena seniausių nuo Biblijos laikų nepakitusi grūdinių kultūrų, dėl ypatingų savybių vertinama jau kelis tūkstančius metų.
Kitaip nei kitų veislių kviečiai, speltos grūdai yra padengti žiedažvyniais, kurie natūraliai apsaugo grūdus nuo ligų ir kenkėjų, todėl jų apsaugai nereikalingi pesticidai, kurie naudojami auginant paprastuosius kviečius. Spelta – genetiškai sveiki grūdai, atsparūs aplinkos užterštumui. speltos neįsisavina mineralinių trąšų, todėl retai auginamos pramoniniu būdu. Speltos grūduose esančios maistinės medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmui jas įsisavinti lengviau, būtent dėl šios priežasties speltos miltai netukina, nesukelia sunkumo jausmo. Grūdai yra kietesni ir turi žymiai daugiau naudingų maistinių medžiagų nei populiaresni artimi speltų giminaičiai – paprastieji kviečiai. Kai kurie tyrinėtojai speltą laiko motinine paprastųjų kviečių veisle. Pasak jų, spelta – viena pirmųjų „prijaukintų“ grūdinių kultūrų. Spelta liko nepakitusi nuo senųjų laikų. Šios veislės grūdų nepalietė veislų kryžminimas, hibridizavimas ar genetinės modifikacijos – procesai, kurie tampa įprasti kitų grūdinių kultūrų auginime. Dėl šių savybių speltos grūdai Europoje išpopuliarėjo kaip sveiko maisto pagrindas.
Šie laukiniai grūdai labai tinka dietinei mitybai. Iš pikantiško riešutų skonio kvietinių miltų galima kepti duoną, pyragus, blynus, picą, gaminti virtinukus, makaronus. Skaldytais ar maltais grūdais paskaninta varške ar jogurtu papildyti pusryčių stalą, iš jų galima ruošti plovus.
Speltos kviečiai turi daugiau baltymų nei įprasti kviečiai. Taip pat juose daugiau gerai pasisavinamo glitimo, vario, cinko, seleno bei vitaminų A, E ir D. Dominuojanti riebalų rūgštis yra vertinga linoleno rūgštis (omega-3), kuri yra ypač svarbi organizmui.
Maistinė vertė (100g): 1469 kJ/346 kcal, riebalų 2.5 g (iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 0,46 g, baltymų 11.3 g, angliavandenių 69,68 g (iš jų cukrų < 0.2 g), druskos 0,06 g.
Sudėdamosios dalys: ekologiškis spelta kviečiai*.
*Sertifikuota ekologiškumo sertifikatu LT-EKO-001 Lietuva.
Kilmės šalis: Lietuva
Gamintojas: Agnės Juknevičienės ekologinis ūkis.