Žemuogių – obuolių sidro actas – tūkstantmečius skaičiuojantis acto / oksos receptas, kuriame susijungia natūraliai miške augančios žemuogės ir saldžiarūgščio obuolio žaismė.
Žemaitijoje kruopščiai rankomis rinktos raudonosios uogos brandinamos su tautinio paveldo sertifikatu tituluotu obuolių sidro su “motinėle” actu.
Acto „motinėlė“ – tai naudingų bakterijų kultūra, kuri paverčia obuolių sidrą tikru actu. Ilgiau laikant pradarius ar šiltoje vietoje natūraliai susidarusios nuosėdos yra acto „motinėlė“. Obuolių sidro actas jos dėka apsaugomas nuo išorinio poveikio, bet jam nepakenkia
Spalva: skaidraus rubino, ryški, jausminga.
Aromatas: vasaros miško gaivos, saldžių žemuogių, rudeniu kvepiančių obuolių.
Skonis: saldžiarūgštis, natūralus, žaismingas.
Intensyvumas: vidutinis, 4 % rūgštingumas.
Naudojimas: dera prie žuvies patiekalų, tinka gardinti salotas, desertus, gėrimus ar naudoti išbandant liaudies receptus. Skoninės savybės geriausiai atsiskleidžia naudojant kartu su neintensyvaus skonio alyvuogių aliejumi.
Sudedamosios dalys: obuolių sidro actas su acto „motinėle“, žemuogės.
Ypatumai: pagamintas su acto „motinėle“ šaltos ir lėtos fermentacijos būdu, nepasterizuotas, nefiltruotas, be pridėtinio cukraus, tinka veganams.
Laikymo sąlygos: laikyti 0–20 ˚C temperatūroje, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių.
Tinkamumo vartoti terminas neribojamas. Galimos natūralios nuosėdos.
Grynasis kiekis: 250 ml
Pagaminta Žemaitijoje.
Gamintojas: MB "Artrūna", Lietuva