„Aviečių – obuolių sidro actas“ – tūkstantmečius skaičiuojantis acto / oksos receptas, ryškios avietės ir saldžiarūgščio obuolio duetas.
Žemaitijoje kruopščiai rankomis rinktos uogos užpilamos mūsų pasididžiavimu – tautinio paveldo sertifikatu tituluotu obuolių sidro su "motinėle" actu. Jame brandinamos avietės išskleidžia visas naudingas savybes ir taip pamažu susiformuoja rūgščiai sultingas, švelnios rubino spalvos, išraiškingo aromato 4% rūgštingumo oksos.
Acto „motinėlė“ – tai naudingų bakterijų kultūra, kuri paverčia obuolių sidrą tikru actu. Ilgiau laikant pradarius ar šiltoje vietoje natūraliai susidarusios nuosėdos yra acto „motinėlė“. Obuolių sidro actas jos dėka apsaugomas nuo išorinio poveikio, bet jam nepakenkia
Avietėse apstu vitamino C, vitaminų B ir K, provitamino A, organinių rūgščių, folio rūgšties, geležies, mangano, kurie svarbūs gerinant imunitetą, kolageno gamybą, stiprinant kaulus. Liaudies medicinoje tikėta aviečių ir jų lapų gydomosiomis galiomis kovojant su virusais, odos susirgimais, siekiant gerinti virškinimo ir žarnyno veiklą.
Spalva: švelni rubino, pažadinanti, drąsi.
Aromatas: miško uogų, išraiškingas, intensyvus.
Skonis: saldžiarūgštis, natūralus, sultingas.
Intensyvumas: minimalus, 4 % rūgštingumas.
Naudojimas: ruošti mėsos patiekalus, gardinti salotas, konservuoti vaisius ar daržoves, lašinti į gėrimus ar naudoti išbandant liaudies receptus. Puikiai dera su moliūgų sėklų, alyvuogių, migdolų aliejais.
Sudedamosios dalys: obuolių sidro actas su acto „motinėle“, avietės.
Ypatumai: pagamintas su acto „motinėle“ šaltos ir lėtos fermentacijos būdu, nepasterizuotas, nefiltruotas, be pridėtinio cukraus, tinka veganams.
Talpa: 250 ml.
Laikymo sąlygos: laikyti 0–20 ˚C temperatūroje, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių.
Tinkamumo vartoti terminas neribojamas. Galimos natūralios nuosėdos.
Grynasis kiekis: 250 ml
Pagaminta Žemaitijoje.
Gamintojas: MB "Artrūna", Lietuva